3 tip til hvordan dine børn lærer kun at bruge de penge de har

Blog_sep01_2018

5 symptomer på behovet for forbrugslån

En undersøgelse viser, at flere og flere unge mellem 18 og 30 år har forbrugslån, og Forbrugerrådet Tænk er bekymret over udviklingen.

Forbrugslån er ikke noget, du tager, fordi du kan få det. Forbrugslån bruges til at finansiere et køb, du ikke selv har pengene til, og derfor har jeg udfærdiget et symptomliste over, hvad den reelle grund til forbrugslån kan være.

Læs også Sådan fik Katrine sit ungdomsliv tilbage

Symptom nr. 1

Forbrugslån er et symptom på, at overblikket over privatøkonomi er forsvundet – at du bruger flere penge, end du tjener, og derfor er nødt til at optage et lån til at finansiere dit overforbrug.

Symptom nr. 2

Det er også et symptom på, at du ikke forstår konsekvenserne af dine økonomiske vaner og tror, at fordi det er nemt at optage et lån, er det også nemt at komme af med det igen.

Symptom nr. 3

Du handler på dine følelser – du ser noget i forretningerne eller på nettet og vil have det med det samme – altså øjeblikkelig behovstilfredsstillelse.

Symptom nr. 4

Langt de fleste – og det gælder både unge og voksne – lever på bagkant med deres økonomi i stedet for at leve på forkant. Det vil sige, at det er blevet kutyme at betale af på et forbrugsgode, der i bedste fald holder i den periode, hvor lånet afvikles, i stedet for at spare op og købe, når pengene står på kontoen.

Symptom nr. 5

Vi lever i et forbrugssamfund, hvor alle vil have alt øjeblikkeligt. Ofte med den forsinkede erkendelse af, at det overhovedet ikke var det, der alligevel var interessant, og derfor står det i skabet, bliver smidt ud eller på en god dag solgt videre eller givet til nogen, der gerne vil bruge det.

Det er superstærke kræfter, vi er oppe imod: Annoncer og reklamer, dels for ting, der kan købes, dels for penge, der kan lånes, møder os alle vegne, og fristelserne er store.

Læs også Hjælp de unge med deres økonomi

3 tip til, hvordan dine børn lærer kun at bruge de penge de har:

  1. Fortæl dem om penge, deres værdi, og hvad du gør, for at der kommer penge på din konto
  2. Fortæl dem om, hvordan en afklaring af personlige værdier kan danne grundlag for, hvordan de bruger deres penge, f.eks. om det, der bliver købt, overhovedet nu er nødvendigt, og drøft, hvordan det er blevet produceret, i forhold til forurening, børnearbejde etc.
  3. Lær dem at spare op. Fortæl dem, at det er sjældent, at noget er så vigtigt, at det ikke kan vente, til pengene står på kontoen – og når de gør det, er det, de vil købe, måske slet ikke så vigtigt mere

Har forbrugslånet allerede fanget dem i nettet, så vis dem, hvordan de både kan afvikle gæld og spare op samtidig, således at pengene er på kontoen næste gang, iPhonen skal skiftes.

Drømmer du om at få en plan for din opsparing og dit forbrug, eller kender du nogen, der gør, så ring til mig på 29 91 63 76 eller skriv til mig på lone@primaliva.dk.

Jeg tilbyder dig 30 min. gratis økonomisk sparring

Er du interesseret i at vide mere om den måde, jeg kan hjælpe dig med at få kontrol over din økonomi og dine økonomiske vaner så læs mere her.

Lone Eriksen

By |2019-03-29T14:18:45+00:00september 4th, 2018|Økonomisk tryghed|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar