Den sunde fællesøkonomi

Fællesøkonomi

Aftal præcise spilleregler

 • Oplever du, at du grundlæggende har en god økonomi?
 • Har du råd til det meste af det, du har lyst til at købe?
 • Bruger du og din partner indimellem penge på noget, som, I bagefter tænker, var lidt ligegyldigt?
 • Hvor tit taler I egentlig om, hvad der er det vigtigste for jer at bruge jeres penge på – og afspejler jeres forbrug jeres værdier?

Når der opstår problemer og diskussioner i parforholdet, er det ofte, fordi der ikke er klare aftaler om fællesøkonomien, og hvordan I vil bruge pengene.

Bliv enige om fællesøkonomien

Da I flyttede sammen, kom I med hver jeres værdier, overbevisninger, tanker og handlinger om penge. Som nyetableret par er det vigtigt at få afklaret, hvordan det fælles økonomiske landkort skal se ud, så I begge ved, hvordan I skal agere i forhold til penge og økonomi, så I undgår uenighederne.

Læs også Snak om privatøkonomi er sjælden i danske parforhold.

Der skændes ikke om penge

Når der opstår skænderier om penge, er det for de flestes vedkommende ikke penge eller det, de er brugt til, der skændes om. I virkeligheden skændes der om de værdier, overbevisninger og tanker, den anden part ikke kender til, og ofte kommer skænderiet til at handle om, hvem der har ret = hvem der er den mest magtfulde. Vi ved alle, at det ikke er givende for et kærlighedsforhold.

8 tip til, hvordan du undgår heftige penge-snakke i parforholdet:

 1. Afdæk dit eget økonomiske landkort. Hvad er o.k. at bruge penge på? Hvad er vigtigt for dig? Hvilke overbevisninger har du om penge og den måde, du bruger dine penge på? F.eks. er det vigtigt, at der bliver købt økologisk mad, er det vigtigt, at du får et par nye sko hver måned etc.?
 2. Hvad ved du om din partners værdier og overbevisninger om penge og økonomi?
 3. Afsæt en et par timer, en dag eller en weekend, hvor I præsenterer ovennævnte for hinanden, og hvor I virkelig spiller med åbne kort om, hvordan I hver især har det med jeres egen måde at håndtere penge på og vær åben over for din partner. OBS: Vær ikke fordømmende.
 4. Lav en fælles økonomisk aftale, der afspejler begges interesser, fælles værdier og overbevisninger. Dette kan ikke gøres uden kompromiser. Der kan f.eks. stå i aftalen, at hver part har 2.000 kr. om måneden, som vedkommende kan bruge, som de vil.
 5. Aftalen kan også indeholde økonomiske mål, f.eks.: vi vil afvikle billånet i løbet af 1 ½ år, eller vi vil til Japan om 2 år.
 6. Sørg for, at der ikke er tvivl om indholdet. Det er det, der giver diskussioner og skænderier.
 7. Når I er enige og har forstået alt, hvad I har aftalt, så skriv aftalen under.
 8. Evaluer aftalen – hold et økonomisk topmøde. I starten måske en gang om måneden, og efterhånden som aftalen er implementeret hos jer begge, så behøver I måske kun at evaluere den en gang om året.

Med en sådan aftale er du fri for at føle dig skyldig, når du har brugt penge, og du kan stolt vise din partner de nye sko eller den skiferie, som du ”kom til” at købe. I stedet for at ”luske” købet igennem eller at smide skoene ind i bunden af klædeskabet.
Har du og din partner brug for hjælp til at få en sund fællesøkonomi, eller kender du nogen, der gør, så ring til mig på 29 91 63 76 eller skriv til mig på lone@primaliva.dk.

Jeg tilbyder dig 30 min. gratis økonomisk sparring

Er du interesseret i at vide mere om den måde, jeg kan hjælpe dig med at få kontrol over din økonomi og dine økonomiske vaner så læs mere her.

Lone Eriksen

By |2019-03-29T14:18:46+00:00juli 9th, 2018|Par økonomi|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar