At købe hus handler om mere end kreditforeningslån og tilstandsrapport

Vær enige om det liv, der skal leves i huset

At købe hus drejer sig ikke kun om at få et lån i kreditforeningen og banken og læse tilstandsrapporten. Det drejer sig i lige så høj grad om at få afklaret de fælles værdier, afstemt forventninger til hinanden og få gennemført ændringerne i forbrugsvanerne, som uvilkårligt vil opstå, når udgifterne øges, uden at indtægterne øges tilsvarende.
Det erfarede Rasmus og Louise efter at have været kærester i et år og husejere i ca. seks måneder.

Læs også: Husk det nu – ejendomsmægleren er ikke din rådgiver

Muligheder i ejendommen eller ”fast arbejde”

Huset er Louises drømmehus, og hun ser rigtig mange muligheder i ejendommen. Rasmus ser ”fast arbejde” på det hus mange år frem i tiden.
Han ser også, at nogle af hans ”interesser”, han har haft i sit voksenliv – såsom jagtture, motorcykler og koncerter – stille og roligt forsvinder ud i den blå luft, fordi pengene nu skal gå til forbedringer af huset.

Varmeregningen bliver dyrere

Efter seks måneder i et ældre hus begynder der at dukke andre ting op, der skal bruges penge og tid på. Varmeregningen er betydeligt større end forventet – døre og vinduer bør skiftes ud, og terrassen er pilrådden.
Opgaverne begynder at vælte ned over parret, pengene forsvinder, uden at de rigtig ved, hvor de bliver af, diskussionerne om penge begynder også at dukke op, og begge parter holder fast i, at deres opfattelse af, hvordan verden ser ud, er den korrekte.

Hvad kan det her ende med?

Slutningen på et parforhold – skilsmisse, tvangsauktion, sårede følelser, sure bankfolk, og så videre, og så videre.
Er Rasmus og Louises situation enestående? Nej, det er den ikke.
Parret er forelsket, vil gerne være sammen, skabe et hjem og stifte familie. Helt naturligt leder de efter det ”perfekte sted” og finder det. De læser tilstandsrapporter, taler med mægler, advokat og bank. De er så forelskede, at de overser de mange signaler, der er om, at den ejendom kræver mere end almindelig istandsættelse, at det koster mange penge – og især deres sparsomme fritid.

Er der penge nok til det sjove liv?

Rasmus og Louise går nu i gang med en afklaring af den situation, de befinder sig i lige nu. I løbet af afklaringsprocessen opdager Rasmus og Louise, at deres forbrug fra de glade single- og lejlighedsdage er fortsat som husejere. De ændringer, de var enige om, når de købte hus, er ikke blevet gennemført. Forbruget er det samme, og det resulterer i, at to tidligere fornuftige økonomier nu fusioneres til en dårlig økonomi med overtræk og diskussioner som resultat.
Som en del af afklaringsprocessen er de nu i gang med at få et overblik over de opgaver, der ligger i at få huset opdateret, få sat priser på og få opgaverne prioriteret ud fra tid, penge og ikke mindst, hvor akut det er.

Læs også: Kend din egen økonomi inden du går i banken

Næste punkt i processen er at vurdere, om der også bliver råd til det sjove liv, eller om alle penge og al tid skal puttes i ejendommen.

Er I ved at købe hus eller har I lige gjort det? jeg kan hjælpe jer med at få afklaret hvad det er for et liv, der skal leves i huset. Ring til mig på 29 91 63 76 eller skriv til mig på lone@primaliva.dk.

Jeg tilbyder dig 30 min. gratis økonomisk sparring

Er du interesseret i at vide mere om den måde, jeg kan hjælpe dig med at få kontrol over din økonomi og dine økonomiske vaner så læs mere her.

Lone Eriksen

By |2019-04-08T11:00:39+00:00april 8th, 2019|Par økonomi|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar