Uvildig økonomisk rådgivning: Der skal også være penge til det sjove

nyt år – nye handlinger – nye resultater

Mange – inklusiv mig selv -, har ventet på denne dag – fordi det er første dag i et helt nyt årti og fordi nytåret altid er det tidspunkt, hvor vi kan begynde på en frisk.

Måske vil du i gang med at dyrke motion, stoppe med at ryge, drikke, spise flere grønsager, eller….

Få styr på din økonomi og dine penge

At ændre pengevaner er lidt så svært, som at ændrer alle mulige andre vaner, det kræver bevidsthed, udholdenhed og ikke mindst at du tager ansvar for dit eget liv og de handlinger du gør hver eneste dag.

Vi kan bedst lide at gøre som vi plejer, også selvom det ikke altid er det bedste for os – det gælder også med penge og økonomi. Vil du noget andet, er du NØDT til at gøre noget andet.

Læs også: Sådan får du styr på økonomien i 2020.

Jeg kommer med nogen bud på, hvorfor det kan være vanskeligt at overholde det budget, du har lagt.

Hvorfor er det så svært at overholde budgettet?

Hvis dit budget ikke arbejder for dig, er du nødt til nøje at overveje et par ting. Der kan være mange forskellige grunde til at det ikke fungerer og det bliver ikke bedre før du har undersøgt det og fundet årsagen.

Måske er det ikke rigtige budgetsystem du har brugt, eller måske har du et overforbrug, som du må tage ansvar for.

Disse simple spørgsmål kan hjælpe dig med at finde svagheden i dit budget, den svaghed, der forhindrer dig i at styre dine penge effektivt.

Er dit budget realistisk?

 1. Leveomkostninger
 2. Mange mennesker laver et budget, der ikke er realistisk for dem. Jeg oplever mange at mine kunder sætter et for lille beløb af til husholdning om ugen, som gør at de meget hurtigt kører skævt med økonomien.

  Hvad koster det at leve om måneden?
  En familien med 2 voksne og 2 børn bruger i gennemsnit 9.000 kr. om måneden til mad og drikke, tøj og sko, hygiejne og gaver – altså de indkøb, du stort set kan købe i et supermarked.

 3. Transport
 4. Har du et realistisk syn på hvor meget du bruger på benzin, rejsekort eller andre former for transport? Et urealistisk budget giver dig en dårlig start.

 5. Er der plads til det sjove?
 6. Hvis du har skåret alle udgifter til fornøjelser væk, så er dit budget allerede dømt til at mislykkes. Du kan ikke undvære penge til fornøjelser i det lange løb. Det kan være at du kan gøre det med din viljestyrke de to første måneder, men så slår din underbevidsthed igennem og du begynder – ubevidst at bruge penge på at have det sjovt.

  Derfor er det vigtigt at du budgettere med penge til sjov og ballade hver måned – penge du bruge bevidst.
  Selvom det lyder mærkeligt kan det mindre beløb afholde dig fra at du føler at du er “fattig”, den følelse kan nemlig lede til overforbrug.

 7. Er det et spørgsmål om at tage ansvar?
 8. En anden grund til at dit budget ikke fungere kan være at du mangler at tage ansvar for dig selv og dit budget. Hvis du elsker at shoppe, gå på café, få massage etc., kan det være meget vanskeligt at overholde sit budget.

  Forsøg at skrive din økonomisk mål ned og bær dem på dig, eller læg dem I din pung eller I din taske. Når du tager dit kort eller kontanter frem for at bruge penge, og du ser dine mål, kan det hjælpe dig med at huske på at du har lagt et budget, fordi du har nogen mål du gerne vil nå.
  Det kan også være at du spilder penge på noget, du ikke behøver, uden at indse det. Være sikker på at du ikke køber noget, du ikke bruger. Tag en ven med ud at handle hvis du har brug for hjælp til at begrænse dit forbrug.

 9. Er din langsigtet plan og dine økonomiske mål uopnåelige?
 10. Hvis du arbejder på at komme af med din gæld og du ved at det tager mindst to til tre år så kan det være en udfordring at overholde et budget.
  Lad være med at sætte delmål som er alt for langt væk, det mindsker din motivation til at overholde budgettet.
  Hver gang du når et delmål, så beløn dig selv. Hvis du undgår at spise I en uge, så vil du sikkert også belønne dig med et god måltid. Eller hvis din plan er at spare 8.000 kr. op, så giv dig selv en belønning når du har nået det.
  F.eks. et par nye sko.
  Disse små belønninger vil give dig den motivation du har brug for, men pas på med at ikke at gå amok med belønningerne. Vær sikker på at du ikke tager gæld eller ødelægger dit budget for at belønne dig selv.

 11. Har du glemt noget i budgettet?
 12. Det er vigtigt at inkludere årlige udgifter, som f.eks. familieferier, tivoliture, medicin o.lign I budgettet. Det er også en god ide at have en konto til uforudsete udgifter, som f.eks. hvis du bliver inviteret til bryllup, eller du skal have et nyt køleskab. Disse uventede udgifter er vigtigt at planlægge med, så de ikke ødelægger dit budget.

Læs også: Budgettet er dit styringsværktøj.

Undgå at drukne i økonomiske bekymringer om penge og økonomi i 2020. Kontakt mig og lad os få en snak om, hvordan du forestiller dig, din økonomi bliver i 2020. Ring til mig på 29 91 63 76 eller skriv til mig på lone@primaliva.dk.

Jeg tilbyder dig 30 min. gratis økonomisk sparring

By |2020-01-01T14:03:15+00:00januar 1st, 2020|Par økonomi|Kommentarer lukket til Uvildig økonomisk rådgivning: Der skal også være penge til det sjove

About the Author: