Derfor taler I ikke om jeres privatøkonomi

Når I ikke taler om penge, bliver konsekvenserne uoverskuelige.

“Den hvide elefant” er altid til stede

En af de største udfordringer i parforholdet er privatøkonomien. Uanset hvor godt du har det med din partner, kan økonomiske problemer bore sig ind i jeres relation og påvirke og nedbryde jeres forhold, hvis I ikke gør noget ved det.

Økonomien i et parforhold er altid til stede,men da der ikke bliver talt om den, får den status af ”den hvide elefant”som, alle ved, er til stede, alle tager hensyn til, alle bliver påvirket af, men som ingen taler om. På samme måde, som hvis der er misbrug i et forhold, som, alle ved, er til stede, men som ingen rigtigt har lyst til at begynde at tale om.

Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at komme gennem et langt parforhold uden at skulle tale om økonomien sammen og ofte også sammen med andre, f.eks. din bank eller din økonomiske mentor. Men det sker måske et par gange om året, og det handler stort set altid om noget større, f.eks. pension, omlægning af lån eller køb af ejendom.

Men lad mig være ærlig: Økonomisk balance i et parforhold er nemmere sagt end gjort, men kom i gang med at opdyrk det – hellere i dag end i morgen.

De gamle pengehistorier forhindrer en positiv samtale

Hvornår taler du med din partner om den daglige økonomi, f.eks. tjek af budget, tjek af forbrug, drøftelse af køb af større ting, f.eks. ny bil, nyt køleskab, drøftelse af køb af mindre ting, nyt tøj, et par nye briller etc.?

Gennem mine mere end 30 år som økonomisk mentor oplever jeg hver dag, at par ikke taler sammen om selv de mindste pengeting, fordi det vækker mange følelser i dem, som de har udfordringer med at håndtere.

Den allerstørste årsag til disse fortielser, diskussioner og i sidste ende skilsmisser er, at du ikke kender din egen pengehistorie og slet ikke din partners.

Pengevanerne styrer resultaterne

Du har måske en ubevidst fornemmelse af, hvordan din partner håndterer det her med penge og økonomi, fordi du ser det hver eneste dag, men har du også indsigt i din egen håndtering af det, eller kører det på autopiloten? Underforstået, at det er dine pengevaner, der styrer dig og din adfærd og til sidst dine resultater.

Dine pengevaner ligger i dine pengehistorier, og hvis du – sammen med din partner – ønsker andre økonomiske resultater og muligheder, er I nødt til at gå på opdagelse i hver jeres pengehistorie.

3 tjekspørgsmål til din pengehistorie

 

  1. Hvor tit blev der talt om penge I dit barndomshjem, og hvem førte ordet?
  2. Hvad er din første erindring om penge, og hvilken følelse vækker den i dig?
  3. Hvad har du overtaget fra dine forældres pengehistorie og implementeret i din egen pengehistorie?

Sådan kommer I i gang med de økonomiske samtaler

Der er bundet en masse følelser sammen med penge og økonomi, og derfor bliver det et barsk emne at tale om med din partner. Derfor er en god ide, at I ved, hvornår I kan tale om det, og hvornår I ikke kan. Når I deler jeres forældres pengeværdier og mønstre, så vær åbne og respektfulde over for hinandens oplevelser – drop fordømmelsen.

Integritet og åben kommunikation er afgørende for jeres fælles økonomi.


Læs også om Pernille og Christian, der diskuterer økonomi hver dag.

Få styr på jeres pengehistorier og undgå at jeres økonomi kører af sporet.

Har du brug for min hjælp, så ring til mig på 29 91 63 76 eller send mig en mail lone@primaliva.dk

By |2019-03-29T14:18:47+00:00januar 3rd, 2018|Par økonomi|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar