Hjælp de unge med deres økonomi, så de kommer godt fra start

Hjælp unge med deres privatøkonomi

Økonomien er en kæmpestor udfordring for de unge, når de skal flytte hjemmefra


Studentereksamen er overstået for 2018 og de nybagte studenter sover rusen, glæden og champagnen ud.

Til lykke til alle jer, der i år har bestået en eksamen – og nyd livet, sommeren og festerne, I har fortjent det. Selv om forældregenerationen synes, at alt er meget værre, end da vi tog diverse eksaminer, bliver mange af os på denne tid af året mindet om disse fantastiske lykke-dage, som vi har oplevet på en eller anden måde tidligere i vores liv.

En rus af frihedStudenterne oplever en rus af frihed – en frihed, der ingen grænser har. Jeg tror, at det er det tidspunkt i livet, hvor man er mest upåvirket af virkeligheden og tror, at det varer livet ud.

Læs også Sådan fik Katrine sit ungdomsliv tilbage

I gang med at blive voksenStudenterne skal i gang med at udforske, hvad det vil sige at blive voksne, alt kan lade sig gøre, ingen skal bestemme – de ved det hele!

Det indebærer for manges vedkommende, at de skal flytte hjemmefra – noget, de har set frem til i lang tid – det har forældrene også! At flytte hjemmefra er eksotisk – så længe det foregår i tankerne, er der ingen grænser for, hvor stort det bliver.
Noget andet er, når det bliver hverdag for studenten. Der dukker mange gøremål op, som sjovt nok foregik automatisk hjemme hos mor og far.

Økonomien er den største udfordring


Mange unge har studiejob, mens de går i skole. De penge bliver oftest brugt til at leve og feste for. I barndomshjemmet står maden automatisk i køleskabet, tandpasta og toiletpapir kommer af sig selv og det samme gør lommepengene, hvis det kniber sidst på måneden.

Nu skal de klare alt selv og ikke mindst få pengene til at række til det hele i en hel måned.

Hvordan ser en 500-krone-seddel ud?


Hvor mange på 20 år ved, hvordan en 500-krone-seddel ser ud – og ikke mindst hvordan den føles af have imellem fingrene?

20-årige er vokset op med, at penge er lig med et plastickort – hvor pengene kommer fra, har de ikke tænkt så meget over, og at plastickortet pludselig kan være tomt, kommer som en overraskelse.

En af grundene til, at der er mange – også mennesker, der har været “studenter” i mange år – der har udfordringer med deres økonomi, er efter min mening, at alt foregår på en skærm. At se sin økonomi og sine tal på en skærm er lige så flygtigt som at læse en opdatering på Facebook.

Vi er alle sammen forskellige og har forskellige metoder til at lære og forstå, men at skrive på et stykke papir er universelt for os alle. Det er en del af forståelsesprocessen. Du får dine tanker ud af dit hoved, og skrivehastigheden er langsommere end tankehastigheden.

5 tip til dig med en nybagt student:


Når festerne har lagt sig, og flytningen nærmer sig, så sæt dig ned med det unge menneske og tag en snak om penge og økonomi.

  1. Bland dig – det er din opgave som forælde, at give ham en forståelse af privatøkonomi. Gør ham klart, hvilke økonomiske forventninger du har til hende
  2. Fortæl ham, hvad han kan regne med fra dig, f.eks. at du vil bidrage med 500 kroner om måneden, eller at du ikke vil bidrage med noget
  3. Hjælp hende med at lave en realistisk plan for, hvordan økonomien hænger sammen i hendes nye liv.
  4. Afklar, hvor meget hun ønsker, at du skal være med på sidelinjen, så hun ikke oplever, at du blander dig utidigt
  5. Aftal, hvornår planen skal evalueres – den er ikke støbt i beton og kan løbende evalueres og justeres

Læs også Banker vil opdrage børn og unde i økonomi

Hen ad vejen overtager studenten hele ansvaret for sin økonomi, men det kan være en hjælp at have dig – eller en anden – med på sidelinjen, selvom han ikke er meget for at indrømme det.


Har du og din student brug for hjælp til at få styr på økonomien, eller kender du en, der gør, så ring til mig på 29 91 63 76 eller skriv til mig på lone@primaliva.dk.

Jeg tilbyder dig 30 min. gratis økonomisk sparring

Er du interesseret i at vide mere om den måde, jeg kan hjælpe dig med at få kontrol over din økonomi og dine økonomiske vaner så læs mere her.

Lone Eriksen

By |2019-03-29T14:18:46+00:00juli 5th, 2018|Økonomisk tryghed|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar