kend

Black Friday, jul og økonomiske tømmermænd

Det er Black Friday, julen og alle dens fristelser – nærmer sig og risikoen for økonomiske tømmermænd i janaur står i kulissen og venter.

Den kommende tid er fristelsernes tid og du bliver nemt forført når der skal købes ind.

Hvis du shopper uden at have en plan eller besluttet dig for, hvor mange penge du vil bruge på shopping, kommer du nemt hjem med fyldte poser og en tom konto.

Hvad kontanter kan gøre for dig

Hvis du vil undgå en tom konto, så forsøg at have kontanter med, når du skal på gaveindkøb.

Sådan gør du

  1. Lav en plan – hvem vil du købe til og hvor meget vil du give for
  2. Beslut dig for hvor mange penge du vil bruge i dag
  3. Gå i banken og hæv kontanterne
  4. Lad dankortet blive hjemme

Pengevanerne truer

Det kan blive en udfordring, fordi du har pengevaner, der fortæller dig, at du kan købe det der falder dig ind og derfor er vant til at prioritere dine indkøb. Når du har et dankort behøver du nemlig ikke at forholde dig til, hvad der er vigtigst at købe, du kan bare købe.

Når du f.eks. har 2.000 kr. i din pung og du skal købe gaver til kusine Gurli, tante Olga og onkel Hans så bliver du nødt til at prioritere og især når du står foran et køb, du ikke har planlagt, det kan være den gave til dig selv, som du aboslut ikke kan undvære – men hvad er vigtigst?

De usynlige penge

De “usynlige penge, er de penge, du bruger uden at tænke over det. Det er de penge, du køber ting for som ikke giver dig nogen værdi, og/eller som du bruger på ting, du ikke bruger eller smider ud – mad, f.eks. Mad du smider ud, er som at smide penge direkte i affaldsposen.

Vil du have mere ud af dine penge uden at arbejde mere skal du sætte ind overfor dit usynlige forbrug – der gemmer sig rigtig mange penge.

Du kan også læse min artikel om forbrug og værdier på POV.