Lad ikke vanerne styre din privatøkonomi

Kan din økonomi opfylde dine drømme?

Kend dine vaner

Ofte synes vi, at den ene dag går efter den anden, og at der ikke sker de store forandringer i livet. Det er meget nemt at lade vanerne styre os og dermed også det, vi får ud af livet. Vaner er gode, når de støtter os i det, der giver livet værdi, men knap så gode, når de afholder os fra at leve livet fuldt ud.

Selvom du føler, at der ikke sker de store ting i livet, vil der – når du sætter dig i helikopterperspektiv og kigger ned på din livslinje – være mange forandringer i løbet af et liv.

Forandringer kommer og går

Nogle af forandringerne står du selv for – andre kommer, uden at du beder om det.

Du flytter hjemmefra, bliver færdig med uddannelse, flytter sammen, får børn, bliver udnævnt, køber bolig, bliver arbejdsløs, bliver skilt, flytter sammen med en ny partner, får flere børn, tager en ny uddannelse, går på orlov, går på pension – og til sidst dør du.

Der er mange flere forandringer i livet end de beskrevne, men har du tænkt på, at når livet ændrer sig, så forandrer privatøkonomien sig også?

Det er din økonomi og dit liv!

Denne forandring i privatøkonomien er vi meget dårlige til at tage hånd om. I bedste fald bliver du inviteret til et møde i banken, hvor de f.eks. fortæller dig, at nu er der 15 år, til du skal på pension, og så fortæller de dig, hvordan de synes, du skal håndtere det.

Det er din økonomi og dit liv, de taler om – og giver dig gode råd til!

Hvad drømmer du om?

Hvad vil du gøre, hvad drømmer du om, hvilke planer har du for resten af dit liv?

Privatøkonomi er domineret af vaner. Du gør, som du plejer at gøre, og derfor får du også det resultat, du altid har fået. Når der sker en forandring i livet – uanset om den er planlagt, eller den kommer som en overraskelse – f.eks. skilsmisse, dødsfald, afskedigelse – så er økonomien vanskelig at tage fat på, og når du endelig gør det, fordi nattesøvnen måske bliver forstyrret, ja, så overlader du det til bankrådgiveren at give dig råd om, hvordan du kommer videre med resten af livet.

De vanskelige vaner

Vaner er meget vanskelige at ændre – tænk f.eks. på, hvor tit du har skiftet plads i sengen eller ved bordet. Det kræver stor vilje til at ville det, og hvis du gør det, er det ubehageligt i lang tid. Ubehaget ved vaneændringer er en af grundene til, at vi ikke har lyst til at ændre dem.

Sådan er det også med de økonomiske vaner – og derfor bliver det økonomien, der kommer til at bestemme, hvilket liv du har, og ikke dig, der bestemmer, hvilket liv du kan have med den økonomi, du har til rådighed.

Den største blokering for at ændre noget i livet og i økonomien er din vane med at lade det, der står på din konto, bestemme, hvordan dit liv bliver. Det, der står i dag, er det samme, som der stod for et år siden, fem år siden og måske for 10 år siden, og hvis du ikke ændrer noget, vil det også være det, der står om et år, fem år og 10 år.

Sæt dig fri af gamle økonomiske vaner

At forandre din økonomi kræver, at du kan sætte dig fri af dine vaner og begynde at forestille dig, hvordan du ønsker, at dit liv skal forme sig. Så begynder du at forandre noget. Når du begynder at tage ansvar for, at dit liv udvikler sig, som du drømmer om, og ikke som den økonomi, du har lige nu, giver dig mulighed for.

By |2019-06-26T15:00:46+00:00august 21st, 2014|Uncategorized|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar