Kathrine_Axholm_Portræt-6501-200x300

Det er med stor fornøjelse, at have parterapeut Katrine Axholm, som gæst på Primalivas blog.

Jeg oplever det ofte med par, som kommer i terapi i min praksis. Økonomien fylder. Især hvis der er ulighed. Hvem tjener pengene? Hvordan skal de prioriteres? Mest af alt bliver det en betændt konflikt, når parret skal skilles. Penge er magt og det er et våben, som kan bruges som afpresning og som trussel, hvis modparten ikke makker ret.

Carsten og Charlotte havde været gift i 14 år. De havde to børn sammen og havde, som så mange andre par, fordelt arbejdsopgaverne og ansvaret for familien mellem sig. Carsten havde gjort karriere og tjente en halv gang mere end Charlotte. Til gengæld havde hun mere tid hjemme og passede børn og hus. Det var sådan de gerne ville have det og det havde fungeret. Lige indtil nu, hvor de skulle skilles.

Carsten havde en god stilling og han tjente godt, bilen var en firmaets, så han skulle nok klare sig. Der var ikke meget friværdi i deres fælles hus, så Charlotte derimod stod uden penge til at starte op med, da hun blev alene.

Læs her om workshoppen “Kunsten at skabe den trygge par-økonomi”

Det svære ved fordelingen af et fælles liv er, at ikke alt kan tælles op. Hvor meget er det værd at børnene blev hentet klokken tre hver dag fremfor hvis begge havde en karriere? Hvis det ene barn har haft brug for ekstra tid og omsorg i en lang periode og den ene forælder har taget sig af det? Alle de bløde og ikke-målbare valg vi har truffet i løbet af det liv sammen. Hvordan skal de værdisættes?

Oftest bliver penge-kortet spillet, hvis der har været utroskab eller hvis den ene vil gå og den anden ikke vil miste. Det utro køber bod og den forsmåede straffer for de sårede følelser.

Jeg synes det er vigtig at man opfører sig ordenligt og ansvarligt uanset hvor såret man er. Når man har børn sammen, har man også et fælles ansvar for, at de har det godt, når de er hos den anden forælder. Ingen er tjent med at mor bor i en lille lejlighed og ikke kan rejse på ferie med børnene eller købe flyverdragt, fordi der ikke er råd. Lige så lidt som mor ikke er tjent med at far er ulykkelig i det store hus.

Læs om: Pernille og Christian diskuterer penge hver dag.

Som voksne er vi ansvarlige for os selv. Ingen er skyld i hvordan vi har det. Det er kun vi selv. Samtidig er vi gensidigt forpligtet, når vi har børn sammen. Det kunne jeg ønske at mange flere, som bliver skilt, tog alvorligt og efterlevede. For deres egen og mest af alt for børnenes skyld.

Læs mere om parterapeut Katrine Axholm her.
Lone Eriksen

Del gerne denne side med dit netværk – der er mange, der har brug for at læse om par og økonomi. Tak