Økonomisk

Marie er alene med sin økonomi

Marie og Peter har haft et fantastisk liv sammen. De har 4 dejlige børn, som alle er kommet godt i vej, og der er 10 børnebørn, som er ved at være voksne og skal til at leve deres eget liv.

Marie og Peter har været gift i over 50 år, de har rejst meget og boet i udlandet gennem mange år, fordi Peter havde en international karriere. Marie har fulgt Peter gennem hans karriere, hvor hun har passet børnene og arbejdet med det, der gav mening for hende.

Marie siger selv, at hun aldrig har bekymret sig over noget i sit liv, fordi Peter passede godt på hende.

Marie bor for første gang alene – hun er næsten 80 år

Nu er Peter død. 3 af børnene bor i udlandet, og Marie er meget alene med alt. Det er faktisk første gang i sit snart 80-årige liv, at Marie er alene. Da hun flyttede fra sine forældre, blev hun gift med Peter.

Marie har aldrig tænkt på penge og økonomi – det tog Peter sig altid af, for det havde han forstand på, og han har også sørget godt for Marie.

Økonomiske beslutninger er svære, når man er alene

Hun kommer ikke til at mangle noget i sit liv – rent materielt. Men Marie savner at tale med en, der ikke lige er børnene. Selvom der ikke mangler penge i Maries liv, synes hun alligevel, at det kan være vanskeligt at tage de økonomiske beslutninger, der skal tages.

Marie oplever, at der er mange ”kloge” mennesker i hendes store omgangskreds – der gerne øser ud af deres egen viden om penge og økonomi og fortæller hende, hvad de ville gøre, hvis de var i hendes situation, og så er der også børnene, som jo har travlt med deres liv og ikke skal bebyrdes med Maries problemer.

Tør ikke tale med bankrådgiveren

Marie er ikke ensom i sit liv, men når det handler om penge og økonomi, føler hun, at hun er ensom – hun har ikke et penge- og økonomisprog, som gør, at hun føler sig ligeværdig, når hun taler med banken, og hun kan ikke lide at stille spørgsmål, da hun er nervøs for at virke dum.

Set fra mit perspektiv er økonomisk ensomhed udbredt – ikke kun blandt ældre, der bliver alene efter mange års ægteskab, men også for yngre både singler og par. Den økonomiske ensomhed kan resultere i angst og isolation.

Tag fat i den økonomiske ensomhed

Derfor er det vigtigt at tage fat i den økonomiske ensomhed. Det kan både være dig, der oplever ensomheden, men det kan også være dig, der observerer, at der er en i din omgangskreds, som har brug for en samtalepartner.

Samtalepartnerne skal blot have den kompetence, at vedkommende ikke er følelsesmæssigt involveret i den ensomme og økonomien.

Kig ikke på netbank – se mennesket

At have økonomiske samtaler handler ikke nødvendigvis om, at du skal rulle hele din privatøkonomi ud og involvere andre i dine investeringer eller skatteforhold. Det handler primært om at tale om overvejelser, pro et contra – i bund og grund at have en anden at spille den økonomiske bold op ad, som griber den, og kaster den tilbage uden at sige, at det er en anden bold, du skal kaste – eller i værste fald beholde bolden.

Oplever du også økonomisk ensomhed?

Så ring til mig på 2991 6376 eller send mig en mail på lone@primaliva.dk

Jeg holder også foredrag for mindre grupper, kontakt mig her.