COLOURBOX5561450-1500x1125

En undersøgelse om hvordan vi holder ferie viser, at 37 % af de adspurgte altid har penge nok til de ferie, de ønsker, 36 % laver feriebudget, og resten tager bare af sted og håber, at pengene rækker.

Det er med sommerferie som med juleaften – den kommer år efter år – uanset om du har penge til det eller ej. Lav en ferieopsparing og nyd ferien!

Ferie er noget, vi alle glæder os til, og desværre er det også mange gange et af de tidspunkter på året, hvor skænderier og kriser bliver pakket ud af kufferten sammen med badetøjet på destinationen.

Det skyldes ofte, at vi tager af sted med forskellige forventninger til, hvad ferien skal indeholde, og ikke mindst til, hvad der skal bruges penge på.

Drømmer du om at nyde ferien fuldt ud – med kærlighed, oplevelser og nærvær mellem alle familiemedlemmer, er det derfor en rigtig god ide at lave de økonomiske forberedelser, inden I tager af sted.
Afdæk ferieforventningerne

Tal forventninger til ferien igennem, og bliv enige om, hvor mange penge I ønsker at bruge på ferien.

Når I er enige om forventningerne, kan I nemmere lave et feriebudget. Når du laver et feriebudget, har du nemmere ved at forebygge overforbrug af is, drinks og badesandaler, og din følelse af at have kontrol over dit forbrug er fantastisk – både mens du er på ferie, og ikke mindst når du er hjemme igen – og skal til at besøge din netbank.

Her er 7 tip til, hvordan du lægger et feriebudget, og hvordan du overholder det.

1: Beslut dig for de økonomiske rammer

Det er vigtigt at vide, hvor mange penge der er til forbrug, når du rejser på ferie. Beslut dig for, hvad dine økonomiske rammer er, og få accept for det fra familien – dem, der deltager på turen – og som er afhængige af din økonomi.

2: Lær af sidste års tur

Brug lidt tid på at tale med hinanden om, hvordan I brugte penge på sidste års ferie. Det kan være rigtig godt at have fine ønsker og hensigtsplaner om f.eks. ikke at bruge penge på drinks, men hvis sidste års tur viste, at der blev købt rigeligt med drinks, er det en god ide at være opmærksom på det, når du lægger budgettet for den kommende ferie.

Hvorfor det? Fordi når du og familien er på ferie og slapper af, sker der det, at I falder tilbage til gamle vaner – uanset budget – og I vil købe drinks. Tag derfor udgangspunkt i den sidste ferie og læn dig op ad det.

3: Hvad er vigtigt?

Find ud af, hvad der er vigtigt for dig og din familie. Det er ikke særlig sjovt at bruge 60 procent af feriebudgettet på at dykke og så ikke kunne spise ordentlig mad på turen, hvis det viser sig, at familien hellere vil spise på gode spisesteder og så ligge flere dage ved poolen.

4: Skab det store overblik

Selvom du har betalt for rejse og ophold, vil der stadig være nogle udgifter, som oftest bliver glemt, men som kan slå bunden ud af dit feriebudget:

Udgifter før ferien: Nyt tøj, nye kufferter, pas, eftersyn på bil, hvis du skal køre.

Udgifter, mens du er væk: Opsyn med dit hus, ophold til kæledyr, parkeringsafgift i lufthavnen, mens du er væk.

Transport på feriestedet: Leje af bil, offentlig transport, færger, vejafgifter og broafgifter.

Uforudsete udgifter: Generelt kan det være en god ide at afsætte 5 procent af feriebudgettet til uforudsete udgifter.

5: Brug tid på research

Når I har fundet ud af, hvad der er vigtigt for jer at nå på ferien, kan det være en god ide at researche lidt på udgifterne.

Hvis du vil besøge sommerland, Disneyland eller lignende, så undersøg på nettet, hvad det koster at komme ind – og om der er ekstraomkostninger forbundet med besøget. Skal der betales for parkering, må man spise medbragt mad og drikke egne drikkevarer etc.?

Ligger hjertet i at besøge en særlig berømt restaurant – så undersøg, hvad en menu koster.

Er det vigtigt at snorkle, dykke, sejle, flyve osv., så undersøg prisen.

Ønsker du omvisning på museum, så undersøg prisen for det.

Ud over at du får et realistisk budget, og du finder ud af, hvad du kan og ikke kan, vil der tit være bonusoplysninger, f.eks. at man kan komme gratis ind om mandagen, eller at der kun er omvisninger lørdag eftermiddag etc.

6: Brug kontanter, når du kan

Brug kontanter. Det er meget nemmere at bevare overblikket over, hvor mange penge du har, og hvor mange der er brugt.

Det kræver høj grad af selvdisciplin at holde feriebudgettet, når der betales med kort.

Gå i banken, når du kommer frem, og hæv det beløb, du har planlagt at bruge på hele ferien (det koster penge at hæve penge).

7: Hold dig på sporet

Nu har du et realistisk rejsebudget baseret på, hvad der er vigtigt for dig og din familie og din økonomiske situation.

Hvordan sikrer du dig så, at du overholder dine aftaler med dig selv?

Er du til den gammeldags metode med pen og papir: Hav dit budget sammen med dine andre rejsedokumenter og afsæt 30 minutter hver dag, hvor du noterer dit forbrug ned. Du kan f.eks. stå lidt tidligere op end resten af familien.

Er du til den moderne metode: Hav dit budget på din pc, iPad eller smartphone, og opdater enten løbende eller en gang om dagen. Du kan også lægge dit budget i Dropbox, så kan du hente det hvorsomhelst og gemme det igen.

Sommerferie næste år – igen!

Lav en ferieopsparing:

  1. 1: Opret en konto i din bank – kald den ferie
  2. 2: Find ud af, hvor stort et beløb du vil overføre hver måned til kontoen.
  3. 3: Lav en automatisk overførsel enten fra din budgetkonto eller din lønkonto.

Del gerne dette blogindlæg med dit netværk, tak.