Stop med at købe ligegyldigt skrammel.

FORBRUG – Sæt dit forbrug på pause i januar og find ud af, hvad du virkelig vil bruge dine penge på. Overforbrug er – som alkohol – blevet en vane for mange. Så meget, at du ikke lægger mærke til, når du bruger penge. Som når det ene glas rødvin afløser det andet indtil flasken er tom, skriver økonomisk mentor Lone Eriksen, der giver læserne en række råd.

Her er et forslag: du holder en økonomisk hvid januar ligesom andre holder alkoholfri, hvid januar. En hel måned, 3 uger, 14 dage eller blot en uge uden at købe noget – udover det nødvendige.

Men kan det overhovedet lade sig gøre? Selvfølgelig kan det lade sig gøre.

Mange af de ting, vi køber og ”deponerer” i vores hjem, er ligegyldige ting, som fylder uden at nære os og give os en positiv oplevelse. Fordelen ved ”hvid januar”, når det gælder forbrug, er, at du får mulighed for at forholde dig til alle dine ejendele, give de ting videre, som du ikke længere har brug for og som andre kan få glæde af. Samtidig kan du spise dig gennem den mad, der står i dit køleskab, dine skuffer eller som ligger på bunden af din fryser.

Flyt dit fokus over på dig selv, dine værdier og dine behov – i stedet for at vende dit fokus udad og blive forført af forretningernes lokkemetoder.

Måske vil du opdage, at alt det du drømmer om og har lyst til at købe, bare er noget, der skal tilfredsstille et impulsbehov og som i bund og grund strider mod dine værdier om at passe bedre på moder jord, ikke at støtte børnearbejde i Kina eller andre værdier, der er nemme at tilslutte sig, når bare det ikke er vores helt almindelige hverdag, der bliver påvirket.

Januar er en god måned, at kigge sin økonomi og sit forbrug igennem på. Du kan evaluere på hvordan 2017 gik, og du kan lægge en plan for hvordan du ønsker 2018 skal folde sig ud.

Måske er alt det, du drømmer om og har lyst til at købe, bare noget, der skal tilfredsstille et impulsbehov

Ryd op i din økonomi og lær den at kende. Intet giver mere energi end at have styr på sine penge og vide, hvad der kommer ind og, ikke mindst, hvad der skal ud igen til faste udgifter.

  • Hæv kontanter – det er vanskeligere at have overforbrug med kontanter end med betalingskort.
  • Analyser dine udgifter – både de faste og de variable så du har overblik over hvad du betaler til.
  • Lav et realistisk budget for 2018, så du ved, hvad du har og kan træffe oplyste og velovervejede økonomiske beslutninger
  • Tjek din forskudsopgørelse for 2018, så du er sikker på, at du får udbetalt det, du skal og ikke får en grim overraskelse senere hen.
  • Se dine pensionsopsparing igennem og aftal eventuelt et møde med en pensionsrådgiver. Måske kan det gøres bedre.
  • Tjek dine forsikringer på forsikringsguiden og find ud af, om du kan spare penge på dem.
  • Tjek dine kreditforeningslån. Renten er lav, måske er det tid at lægge lån om. Få et tilbud fra din kreditforening.
  • Tjek dine kassekreditter og banklån. Du kan altid forsøge at forhandle dig til en bedre rente. Og husk, din bankrådgiver er ikke din ven
  • Begynd en opsparing eller sæt mere ind på den, du har. Brug nogle af de penge, du har brugt på ligegyldigt skidt indtil nu. 100 kr. om måneden bliver også til penge.

Kig også på, om der er rod i dit hjem, som gør, at du mister overblikket over regninger og personlige papirer.

Sørg i det hele taget for, at alt det vigtige har en plads.

Denne artikel er bragt på POV den 10. januar 2018.

et tjek af privatøkonomen, så du kan få ro til at koncentrere dig om det vigtige i dit liv.

Ring til mig på 29 91 63 76
eller send mig en maillone@primaliva.dk

By |2019-03-29T14:18:47+00:00januar 15th, 2018|Uncategorized|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar