Vær enige om økonomien og undgå ferie-ramaskrig

fællesøkonomi

stresset af for høje forventninger

Sommerferien er på sit højeste i Danmark – en ferie, de fleste danske familier ser frem til år efter år. Sommerferien er oftest den ferie, hvor vi er længst tid sammen med familien uden at skulle hænge i en klokkestreng og få alting til at gå op i en højere enhed med job, skole, børn, der skal til fodbold, overarbejde, træning m.v.

Læs også: Tag på ferie, jeg ordner økonomien

Planlæg ferieøkonomien

Vil du undgå, at ferieøkonomien tager magten fra dig, kræver det, at du planlægger inden ferien, følger op under ferien og evaluerer efter ferien.

Alligevel udløser sommerferien stress i mange familier, og især kvinderne bliver følelsesmæssigt stresset på grund af meget høje forventninger til en afslappet sommerferie med for mange planlagte aktiviteter i løbet af ferien. Ikke mindst tankerne om at skulle vende tilbage til den travle hverdag med en økonomi, som er kørt af feriesporet, fordi lige nøjagtigt økonomien ikke har været drøftet, forventningsafstemt og planlagt på samme detaljeniveau som familiens ferieaktiviteter.

Swimmingpool-økonomi

I ferietiden forsøger vi at være lidt mere afslappede, og især økonomien slipper vi grebet om, når vi ligger ved swimmingpoolen eller sidder i sommerhuset, og regnen styrter ned. Der skal være plads til noget ekstra – det fortjener du og ikke mindst børnene, fordi der er arbejdet igennem siden sidste ferie.

Swimmingpool-økonomien banker på første dag efter ferien. Du nærmer dig forsigtigt netbank for liiige at tage et tjek på saldoen, og dette første besøg i netbanken – hvor de aldrig holder ferie – udløser et ramaskrig over, hvor mange penge der er brugt i sommerferien. Det kræver overskud og diplomatisk sans ikke at udløse et skænderi om penge, (over)forbrug og økonomi. Et skænderi, der tit indeholder beskyldninger, domme over, hvad der er rigtigt og forkert, og en holden fast i ”det er ikke mig, der har brugt pengene”.

Sådan undgår du, at ferieøkonomien tager magten fra dig:

Før ferien:

  1. Tal om de forventninger, I hver især har til ferien. Er børnene i skolealderen, kan de også inddrages i samtalen.
  2. Prioriter jeres arrangementer på følgende måde:
  3. Hvad VIL I se/besøge/deltage i i løbet af ferien?
  4. Hvad ville VÆRE RART at se/besøge/deltage i, hvis der er budget til det?

Under ferien:

  1. Brug 5-10 minutter hver dag til et tjek på forbruget.
  2. Informer din partner – undgå at blive ”onkel kontrollant” – det skaber hurtigt en dårlig stemning.
  3. Træn dig i at være objektiv. Lad være med ”dømme” forbruget. Sig f.eks. ”ud af de 15.000 kr., vi har til ferien, er der på nuværende tidspunkt brugt 7500 kr.”.

Efter ferien:

  1. Evaluer ferien sammen. Tal først om alle de positive oplevelser, I har haft – undersøg dernæst, hvor mange penge der er brugt på ferien.
  2. Drøft, hvad der er gået godt i forhold til jeres planer.
  3. Hvad skal I være opmærksomme på næste gang, I tager på ferie?

Læs også: 7 tip til hvordan du får råd til sommerferie


Har du brug for hjælp til at få afstemt ferieforventningerne, eller kender du nogen, der gør, så ring til mig på 29 91 63 76 eller skriv til mig på lone@primaliva.dk.

Jeg tilbyder dig 30 min. gratis økonomisk sparring

Er du interesseret i at vide mere om den måde, jeg kan hjælpe dig med at få kontrol over din økonomi og dine økonomiske vaner så læs mere her.

Lone Eriksen

By |2019-03-29T14:18:46+00:00juli 16th, 2018|Par økonomi|0 Kommentarer

About the Author:

Læg en kommentar